Bihar Joga Klub Beograd

Joga Za Žene

Iako smo svi stvoreni od ‘krvi i mesa’ žensko telo se u mnogome razlikuje od muškog. Telo žene je stvoreno da iznese veliki cilj prirode, a to je da donese na svet novog čoveka. Žena može da postane majka i zbog toga je njeno telo dizajnirano na poseban način. Koktel hormona koji žensko telo proizvodi je sasvim različit od muškog. Žene pre svega imaju menstruaciju koja je između ostalog savršen sistem čišćenja. Zbog te specifičnosti žena ima mnogo protočniji sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Različitost ženskog tela nad muškim ima svoje prednosti, kao i svoje slabosti.  

Osobine fizičkog tela žene:

Žene su daleko izdržljivije od muškaraca. Žensko telo je stvoreno da izdrži veliki teret u trudnoći, samim tim je i konstituciono je snažnije od muškog. Najveća prednost tela žene nam muškim jeste obilje energije, vitalnosti i izdržljivosti. Žene su daleko sposobnije da lakše podnesu teške uslove.
Kaže se da su muškarci jači pol, a žene izdržljiviji, snažniji. Žene duže žive od muškaraca i generalno imaju daleko više vitalnosti. Dakle, snaga, energija, vitalnost, izdržljivost, dugovečnost su dobre osobine fizičkog tela žene.
Specifičnost endokrinog sistema je promenljivost hormonskog sastava. Hormoni utiču na um i emocije i stoga se može reći da su žene promenljivih emocija ili lako promenljivog raspoloženja. Ovde je važno napomenuti da vežbe joge utiču na optimalan rad endokrinih žlezda dovodeći ih u ravnotežu, a time pomažu uravnoteženju emocija.  

Žensko telo lakše nakupi masnoće i gojaznost je jedna od slabosti ženske konstitucije. Priroda je iz svog razloga napravila ženu oblom i od toga ne treba bežati. Trenutnoj modi da žene budu mršave i muškobanjastih oštrih linija se ne mora povoditi. Međutim, treba se čuvati prekomerne gojaznosti da bi se održalo dobro zdravlje. Vežbe joge pomažu da se metabolizam dovede u optimalni rad i time lakše povrati normalna telesna težina. 

Žene češće imaju proširene vene od muškaraca. Serija Pavanmuktasana 1 kao i obrnuti položaji mogu da donesu olakšanje. Česti su i problemi sa urinarnim i reproduktivnim sistemom. Postoje odlične asana kao i mudre koje mogu u mnogome da poboljšaju rad oba sistema ojačavajući mišiće i ligamente karličnog poda. Joga pomaže prolaps, bolne ili neredovne menstruacije, ciste na jajnicima kao i održavanje grlića zdravim i mladim, celog donjeg abdominalnog dela prokrvljenim, snažnim, protočnim, bez enegetskih blokada. 

O osteoporozi se sve više govori i ona je prisutnija kod žena. Stojeće asane, naročito Utanasana, zatim obrnuti položaji kao i svi položaji u kojima se nosi težina, odlične su vežbe za poboljšanje gustine i čvrstine koštane mase.
Sve ove nabrojane zdravstvene probleme kao i mnoge druge možemo lako preduprediti vežbama joge.
Menopauza je specifičan period života žene koji nosi sa sobom promene i u fižičkom, mentalnom i emotivnom telu. U ovom period osim fizičkih vežbi – asana i pranajama žena treba da odvoji vreme za relaksaciju i meditaciju. Meditacijom će se razviti svesnost o sebi, sa njom će doći razumevanje sopstvene prirode, prihvatanje sebe. To je vreme kada se sva energija koju smo sipali u nama drage ljude i svet oko nas vraća nama. Um postaje stabilniji, emocije zrele, mudrije. To je vreme da se dublje zaroni u sebe i obogati unutarnji svet. Put joge je upravo tome namenjen. 

Energetsko telo 

Žene imaju veliki rezervoar energije u sebi. One lako nadoknade gubitak energije i mogu da se brzo oporave. Često žene nisu svesne svoje fizičke snage i lako upadaju u ulogu lomljivog bića. Kao mačka koja se uvek dočeka na noge, žensko telo može da izdrži mnoge obaveze u porodici, da primi tuđe nevolje, da preuzme tuđe i svoje obaveze i ostane čvrsto na nogama. Pitanje je da li to hoće i treba da radi.  

Um 

Um žene se takođe razlikuje od uma muškarca. Žene su manje racionalne, analitične i intelektualne. Žene razmišljaju srcem, vode se intuicijom i osećajima. Ako je muškarac glava porodice, onda je žena srce porodice.
Žene se često se optužuju da su neodlučne, nestalne, promenljive i previše emotivne. Emocije su velika sila, ali kao što silina reke može da poplavi i uništi život, tako može uz malo usmerenja da proizvodi električnu energiju. Da emocije ne bi bile van kontrole i neuravnotežene vežbe koncentracije i meditacije će usmeriti i osnažiti um, dati mu focus a time će se emocije spontano, neprimetno umeriti.  

Psiha 

Žene su intuitivne po prirodi. Muškarci takođe imaju intuiciju ali žene je često slede. Osim toga ženama je lako da dosegnu taj duboki psihički nivo. U jogi se buđenje energetskog i psihičkog potencijala smatra velikim postignućem. Obično su potrebne godine neprekidnog vežbanja, iskustva i samoprekora. Međutim, ženama su dostupnije čakre, energetski centri koji se nalaye u domenu kauzalnog, intuitivnog tela.  

Duhovnost 

Žene su nosioci spiritualnosti. Pogledajte bilo koji čas joge – većina su žene. Zavirite u crkve, pozorišta, književne večeri, izložbe – videćete daleko više ženskih lica. I ne samo to. Razne religije i filosofije kada opisuju transcedentalnu realnost, Svevišnjeg, one koriste izvesne osobine da opišu neopisivog. Sve osobine koje se pripisuju Božanskom poseduje žena: ljubav, samilost, razumevanje, davanje, topline… Žena u Indiji zauzima visoko mesto. Ona se izjednačuje sa Boginjom. Žena je provodnik božanske energije, prenosilac božanskih vrlina. Joga može da da tehnike koje mogu da daju usmerenje duhovnosti koja je već prisutna. Ona može da pomogne da se sopstvena religija dublje prihvati i bolje praktikuje. Joga je duhovni put i za ateiste koji hoće sebe I svet oko sebe da upoznaju. 

Svami Omgjanam

jun 2014  Prijavite se da primate: