Bihar Joga Klub Beograd

Biharska Škola Joge

Biharsku školu joge je osnovao Swami Satjananda 1963. godine u Mungiru, malom gradiću države Bihar, na severu Indije. Ona je tokom godina izrasla u renomiranu ustanovu za podučavanje joge i širenje bogatstva drevne indijske tradicije. Danas ona predstavlja sinonim za kvalitet učenja joge. Iz Biharske škole joge izlaze vrsni učitelji joge i ima ih danas po celom svetu. Cilj Biharske škole joge je očuvanje autentičnosti tradicije joge bez menjanja njenog savršenog sistema. 

Sedište Biharske škole joge 

Sedište Biharske škole joge se nalazi u Biharu, severnoj pokrajini Indije, u Mungiru, lepom ruralnom mestu uz reku Gang. Mungir je malo mesto udaljeno od Patne, glavnog grada Bihara 180 km, od Kolkate 600 km, a od Delhija 1300 km. Munger je mesto od velikog duhovnog i istorijskog značaja:  

Ašram Biharske škole joge je smešten na kamenom brdu gotovo u potpunosti okruženim svetom rekom Gang. Ašram se zove Ganga Daršan i predstavlja kombinaciju savremenog univerzitetskog kampusa i starovremenskog sistema gurukula. 

Kursevi u Biharskoj školi joge, Indija 

Biharska škola joge je poznata i u svetu naširoko priznata po svom izvanrednom standardu podučavanja joge. 

Obučeni sanijasini i učitelji joge po celom svetu drže programe, seminare, radionice i predavanja najvišeg kvaliteta. Glavna odlika Biharske škole joge je holistički pristup i integracija svih aspekata joge. Danas se ta tradicionalna znanja joge prenose putem mnogih kurseva i programa koji se održavaju u Mungiru u Indiji: 

Svi kursevi su rezidencijalnog tipa, boravi se u prelepom kampusu, okruženi negovanim vrtovima. Ovi kursevi pružaju mogućnost da se u čistoj, inspirativnoj atmosferi izložimo jednostavnosti koju joga podučava i da iskusimo drugačije dimenzije joge osim knjiškog znanja. 

Osim na kurs, u ašram su dobrodošli svi oni koji žele da iskuse jogički način života utemeljen u drevnom sistemu gurukul obrazovanja stare Indije. Ustaljeni dnevni raspored, čista satvična hrana, čisto okruženje nezagađene prirode, vazduh sa svete reke Gang, duh joge i nesebičnog služenja u internacionalnom okruženju – sve to čini jedinstveni doživljaj koji može da napravi pozitivan preokret u svačijem životu. 

Knjige Biharske škole joge 

Širenje joge je uvek bio prioritet Biharske škole joge. Knjige koje je izdala ova institucija su ujedno i njen najveći doprinos na polju joge. Čim se Svami Satjananda nastanio u Mungiru ranih šezdesetih dvadesetog veka, jedna od prvih stvari kojoj se posvetio je bilo izdavaštvo. 1963. pokreće časopis ‘Joga’ na engleskom jeziku i časopis ‘Joga Vidja’ na hindiju koji izlaze i dan danas. Ovi časopisi objedinjuju vredna iskustva sanijasina, učitelja joge i aspiranata iz celoga sveta i bogatstvo same tradicije joge prenošene s kolena na koleno. Ovaj časopis na engleskom jeziku je danas poznat širom sveta kao ozbiljan, proveren i pouzdan izvor znanja i inspiracije. 

Osim časopisa, Biharska škola joge danas je izdala vise od stotinu knjiga iz raznih oblasti joge. Aspiranti iz celog sveta imaju koristi od mudrih reči koje se nalaze u ovim knjigama. Praktični priručnik joga vežbi ‘Asana Pranajama Mudra Bandha’ je jedna od najprodavanijih knjiga joge na svetu, koju koriste učitelji svih tradicija kao osnovni udžbenik joge. Po mnogim istraživanjima ta knjiga je u vrhu traženosti izdanja iz oblasti joge i traženi je primerak svake kolekcije klasičnih vrednosti. U noj je sadržano sve što bi čovek poželeo da zna o svom telu, umu i duhu, napisano jasnim, jednostavnim i preciznim jezikom. 

Od ostalih knjiga možemo da pomenemo izdanja koja se odnose na jogu za zdravlje: Nawa Yogini Tantra – Joga specifična za žene; Joga u lečenju kardiovaskularnih bolesti; Joga i astma; Joga i hipertenzija; Joga za uobičajene, česte bolesti; Joga i rak. 

Praktični priručnici iz meditacije iz tradicije joge i tantre kao što su: Joga nidra, Dharana daršan, Krija joga, Meditacije iz tantre i drugi – osvetljavaju drevne i široj javnosti nepoznate prakse meditacije. 

Knjige is filosofije i tumačenja klasičnih tekstova su, na primer: Samkhya Darshan; Vigyana Bhairava Tantra, tumačenje Joga sutri od Patanđalija (Four Chapters of Freedom); tumačenje tekstova upanišada: Ishavasya Upanishad, Prashnopanishad, Nirvanoupanishad i dr.

Za vise informacija o knjigama, možete pogledati sajt: www.biharyoga.com 

Istraživanje u jogi 

Istraživanje i eksperimentisanje sa jogom je jedno od primarnih interesovanja Biharske škole joge. Još ranih sedamdesetih godina, tačnije 1973., Svami Satjananda, osnivač Biharske škole joge, uvideo je potrebu za naučnim istraživanjem jogičkih praksi. Te godine Yoga Research Foundation (YRF) kao deo Biharske škole joge počinje sa radom u Mungiru, sa ciljem da istraži delovanje raznih vežbi joge na ljudsko telo, um i emocije, i da joga tehnike predstavi na naučno validan način. Istražuje se naročito na polju terapeutskog dejstva joge u oblastima kao što su: visok krvni pritisak, astma, dijabetes, glavobolje, maligne bolesti I dr. 

Istraživanja se rade i u ostalim oblastima: joga za trudnice, joga u obrazovanju (za bolje učenje, pamćenje), joga za decu, u oblasti psihologije, kao i istraživanja drevne literature, starih spisa o jogi i filosofiji joge.

Ova fondacija (YRF) ne samo da iznosi na svetlo dana malo poznata učenja staroga sveta već premošćava prazninu koja postoji između istoka i zapada, starog i novog sveta. U planu su naučna istraživanja o uticaju manje poznatih oblsti i tehnika joge na fizičko i mentalno zdravlje i duhovni razvoj. 

Biblioteka kampusa Ganga Daršan u Mungiru 

Biharska škola joge je čuvena po svojoj bogatoj biblioteci. To je ujedno i naučno istraživačka biblioteka sa preko 40 000 naslova, specijalizovana za duhovnost svih tradicija, kako starih tako i živućih. Knjige su brižljivo odabrane i tiču se samo određenih, relevantnih tema: joge, tantre, filosofije i nauka koje su povezane sa jogom. 

Kako stići do Biharske Škole Joge u Mungiru u Indiji?

Iz Beograda može da se leti avionom, do Delhija ili do Kolkate.

Od Delhija može da se ide vozom do Đamalpura, mesta tik uz Mungir, i vožnja traje oko 18 sati. Brži način je let avionom od Delhija do Patne (2.5 sata), a zatim od Patne do Mungira taksijem (3 sata).

Od Kolkate do Mungira se dolazi vozom (do Đamalpura) i put je kraći, traje oko 10 sati. Prijavite se da primate: