Bihar Joga Klub Beograd

Često postavljena pitanja:

Nisam sigurna/an da je joga za mene

Jogom se može baviti svako, bez obzira na uzrast, pol, zanimanje ili veroispovest. Jogu uspešno primenjuju deca i studenti, penzioneri, ljudi različitih profesija, sportisti i mnogi drugi, zarad boljeg zdravlja, koncentracije ili smanjenja stresa ili pak razvoja celokupne ličnosti. Važno je odabrati joga program koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima.  

Nikada pre nisam bila/bio na jogi

Da biste počeli da radite jogu nije vam potrebno predznanje niti bilo kakva posebna priprema. Potrebno je samo malo vremena, dobre volje i želja da iskusite nešto novo za svoju dobrobit.  

Ja sam radila/radio jogu ranije ali ne znam koji bi mi stil najviše odgovarao 

Joga je u poslednjoj deceniji postala veoma popularna na Zapadu i danas se podučava u mnogim školama joge na često veoma različite načine. Negde je fokus na fizičkom aspektu joge, fleksibilnosti ili snazi, a u nekim školama na drugim aspektima joge. Dobro je probati i iskusiti različite stilove i potom odabrati onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.  

Da li da vežbam u grupi ili sa ličnim instruktorom?

Svaki od ova dva vida vežbanja imaju svoje osobenosti i veoma su različiti. Radom u grupi razvija se pozitivna energija koja je dostupna svakom studentu i potpomaže njegovo vežbanje. Prilikom individualnih časova program se može potpuno prilagoditi ličnim potrebama studenta, i posvetiti puna pažnja detaljnim korekcijama u radu praksi i tehnika.  

Šta mi je potrebno za početak?

Potrebna vam je prostirka za vežbanje i sedenje i udobna odeća u kojoj se možete slobodno kretati.  

Da li mogu da vežbam jogu ako ne mogu da dodirnem prste na stopalima?

Svakako. Dokle god da vam prsti dosežu, možete početi da vežbate jogu. Vremenom će se gipkost vašeg tela poboljšati. Svako počinje od tačke u kojoj se nalazi. Uzgred rečeno, dotaći prste na stopalima nije osnovni cilj joge, ona nam nudi mnogo više od toga.  

Da li mogu da radim jogu ako imam neko oboljenje?

Možete. Jogom se čak uspešno mogu lečiti i kontrolistati raznovrsne bolesti. Ona je priznati sistem alternativne terapije u mnogim zemljama. Važno je da obavestite svog joga instruktora o svim oboljenjima koja imate, tako da bi on/ona mogao da vam da uputstva koje prakse ne bi trebalo da radite.  

Da li mogu da radim jogu ako imam visok krvni pritisak?

Možete. Pravilnim odabirom asana, pranajama i tehnika relaksacije i meditacije možete da iskusite sve korisne efekte joge, a i da blagotvorno utičete na regulaciju krvnog pritiska. Obavestite svog joga instruktora da imate povišeni pritisak i zatražite savet.  

Imam kilu i ne znam da li smem da radim jogu. Da li bi mi joga pomogla da se kila povuče?

Kila, ili hernija, jeste cepanje jednog sloja trbušne maramice i kao takva predstavlja stanje koje pripada domenu hirurgije. Došlo je do fizičke promene, povrede tkiva, a zbog lokalnih anatomskih i fizioloških osobenosti do zarastanja teško može doći prirodnim putem, pa samim tim ni uz pomoć joga tehnika. Potrebno je posetiti hirurga i prepustiti se njemu da vas izleči od kile, to je jedini način. Kilu ne bi trebalo zanemariti jer pored smanjenja kvaliteta života postoji i opasnost od potencijalno veoma opasnih komplikacija. Prilagođenim joga tehnikama možete nakon operacije da kontrolisano i bezbedno ojačate mišiće trbušnog zida, uspostavite bolju kontrolu nad svojim telom, regulišete pražnjenje creva i tako efikasno ubrzate svoj oporavak i predupredite eventualno ponovno pojavljivanje kile. Dok imate kilu možete raditi samo određene joga tehnike, mnoge asane i neke pranajame bi trebalo da izbegavate.  

Da li mogu da radim jogu ako sam trudna?

Možete. Joga se uspešno primenjuje u pripremi za trudnoću, u toku trudnoće kao i nakon porođaja. Može vam pomoći da ojačate telo i gipkost karlice, postignete bolju cirkulaciju i ishranu bebe, da budete optimista i da vam omogući prisniji kontakt sa bebom. Može vam olakšati prirodan porođaj.  

Da li moram da budem vegeterijanac da bih pošao na časove joge?

Ne. Možete da nastavite sa svojim uobičajenim načinom ishrane.  

Da li mogu da smršam uz pomoć joge? 

Radom joge u dužem vremenskom periodu postepeno dolazi do uspostavljanja ravnoteže u metabolizmu i optimalnijeg iskorišćavanja hranljivih materija. Smanjenje stresa koje je jedan od benefita bavljenja jogom vremenom ukloni potrebu za neumerenim uzimanjem hrane usled nervoze i napetosti. Javlja se tendencija uspostavljanja optimalne telesne mase. Prijavite se da primate: