Bihar Joga Klub Beograd

Tipičan Čas Satjananda Joge 

Čas Satjananda Joge traje 90 minuta. Teži se produbljavanju sopstvenog iskustva i razvoju svesnosti, bez takmičenja sa samim sobom ili drugima.
Program postepeno i progresivno napreduje od najjednostavnijih praksi ka sve složenijim. Kombinovanjem specifičnih tehnika (asane, pranajame, mudre, bande, relaksacija i meditacija) uravnoteže se i integrišu svi aspekti našeg života: telo, um i duh. 

Jedan čas najčešće izgleda ovako:  

1. Asane 

Joga položaji istežu i jačaju telo i čine ga vitalnijim. Uče se nežno, postepeno i bezbedno. Rade se u skladu sa sopstvenim mogućnostima a njihov odabir i način izvođenja uvek je moguće individualno prilagoditi u skladu sa uzrastom, stanjem zdravlja ili fizičke sposobnosti. Iako su u pitanju fizički položaji, kada se rade svesno i sa pažnjom asane utiču na celokupnu ličnost čoveka, dovodeći do doživljaja duboke smirenosti i blagostanja. Redovnim radom asana uklanjamo blokade u protoku vitalne energije i postepeno stimulišemo i uravnotežimo rad svih sistema i organa u telu. 

2. Pranajama 

Ove tehnike koriste dah da pročiste, uravnoteže, usmere i probude vitalnu energiju u telu i umu. Dah je nosač životne sile u nama i koren naše vitalnosti, i možda zbog ove činjenice možemo u mnogim jezicima, pa i u Srpskom, naći jasnu vezu između reči „dah“, „vazduh“ i „duh“. Ove tehnike uspostavljaju pravilne fiziološke obrasce disanja, pospešuju oksigenaciju tkiva i uspostavljaju ravnotežu u nervnom sistemu. Pranajama nam pomaže da se opustimo, bolje koncentrišemo i uspostavimo unutrašnji mir. 

3. Satjananda Joga Nidra 

Ovu progresivnu i sistematičnu tehniku duboke relaksacije koja se radi na jednostavan i jasan način prilagođen modernom čoveku razvio je Svami Satjananda. Kada se radi redovno ova tehnika postaje snažno meditatativno sredstvo koje dovodi do dubokih pozitivnih promena u našem telu, umu, osećanjima i psihičkim energijama. Ona je jedna od najomiljenijih i najefikasnijih tehnika Satjananda Joge. 

4. Meditacija 

Uče se raznovrsne meditativne tehnike, a pojedinac se vremenom može opredeliti za neke od njih specifično, u skladu sa sopstvenim potrebama i naklonostima. Sve ove tehnike smiruju um i kroz proces integracije ličnosti razvijaju svesnost, koncentraciju, samokontrolu, smirenost i samopouzdanje. One nam takođe pomažu da upoznamo i prevaziđemo nestalnu i ćudljivu prirodu uma i postepeno se približimo našoj suštinskoj prirodi i biću. 

5. Vreme za pitanja i odgovore Prijavite se da primate: