Bihar Joga Klub Beograd

Šatkarme – Detoksikacija Jogom

Joga nudi različite tehnike za očuvanje dobrog zdravlja. Prvi korak ka boljem zdravlju, većoj vitalnosti i osećanju optimizma predstavlja proces detoksikacije, pročišćavanja tela. Da bi nas telo dobro služilo, bilo zdravo i snažno, neophodno je s vremena na vreme uraditi dubinsko čišćenje organizma. Koliko smo kilometara prešli ovim svojim kolima a da nismo uradiloi nikakav servis? 

Šatkarme ili joga tehnike čišćenja, su vrlo moćne tehnike čišćenja i detoksikacije organizma. Suština ovih tehnika je u eliminaciji nagomilanih produkata metabolizma i za njih vezanih toksina iz tela što dovodi do buđenja energetskih tokova prane, životne energije u nama. Krajnji rezultat i cilj šatkarmi jeste unutrašnje buđenje i ispoljavanje suptilnih i kreativnih aspekata naše ličnosti. Kada se pročiste pojedini sistemi u organizmu energija počinje slobodno da teče kroz telo. Naš kapacitet da varimo hranu, radimo, mislimo, osećamo, i jasno doživljavamo svet oko sebe se pojačava i razvija se naša svesnost. Nivo i kvalitet naše vitalne energije rastu, a sa njima i naša mentalna i emotivna ravnoteža. 

Kako da znamo da li smo zreli za dubinsko čišćenje? Ako svakodnevno uzimamo tri obroka a ne dajemo organizmu šansu da se gladovanjem odmori i pročisti možemo biti sigurni da nam je povremeno potrebna detoksikacija. Ako smo često bez energije, mrzovoljni, letargični – svakako treba pomoći organizmu da se olakša od toksina. Ukoliko nam se čini da se gojimo, a ne jedemo puno – metabolizam se može poboljšati vežbama šatkarmi. Proleće je pravo vreme za čišćenje. Prelazak na lakšu hranu, više šetnje i „pranje iznutra“ omogućiće nam da tokom cele godine budemo zdravi. 

“Čišćenje tela iznutra je jednako važno kao šišćenje tela spolja. Kako biste se osećali da ne isperete usta i ne operete zube nedelju dana? Probajte ako niste sigurni. Kako biste se osećali da ne idete u toalet nedelju dana? Probajte ako ne znate. Čišćenje tela će direktno uticati na naš um. Ukoliko je naše telo iznutra nečisto isto tako ćemo osetiti izvestan nesklad u umu. Čišćenje tela iznutra je neophodno da bi se osećala harmonija i ravnoteža iznutra.”  - Svami Niranđanananda Sarasvati

Šatkarme su relativno jednostavne ali istovremeno po svom dejstvu veoma snažne tehnike koje je najbolje naučiti uz pomoć iskusnog učitelja joge. Kada ih jednom naučite, ove tehnike postaju efikasno sredstvo kojim samostalno, u svojoj kući, možete da doprinesete boljem zdravlju, ublažite ili otklonite brojne tegobe i podstaknete svoj razvoj. 

Šatkarme za početnike obuhvataju četiri najčešće korišćene tehnike čišćenja:  

1. Čišćenje jezika 

Ovom tehnikom uklanjamo toksične naslage koje se talože između papila na površini jezika i umanjuju našu vitalnost i otpornost organizma. Dahu vraćamo svežinu efikasnije nego upotrebom komercijalnih osveživača daha.  

2. Neti – ispiranje nosa 

Pročišćavanje nosne duplje je tehnika kojom ispiramo višak sekreta i nečistoće iz nosa i sinusa, osvežimo sluznicu nosne duplje i podstaknemo brojne nervne i imune odgovore u organima ove regije, sa dalekosežnim pozitivnim preventivnim i terapijskim dejstvom. Uravnoteženje protoka vitalne energije – prane u ovoj oblasti dovodi do povećanja kreativnosti i intuicije, opuštanja mentalne napetosti i depresije. 

3. Kunđal krija – ispiranje želuca 

Ovom tehnikom uklanjamo višak želudačne kiseline i snažno ojačamo moć varenja hrane. Pri tom se takođe oslobađa nagomilana i zarobljena mišićna i nervna napetost iz dijafragme i uspostavlja duboko i opušteno prirodno disanje.  

4. Lagu šankaprakšalana – ispiranje creva 

Ispiranjem digestivnog trakta ukljanjamo zaostali i nepotpuno svareni a potencijalno toksični sadržaj iz creva i na prirodan naćin stimulišemo peristaltiku i pražnjenje creva. Ovakvom higijenom digestivnog trakta pročišćavamo krv, a na mentalnom nivou eliminacija otpadnih produkata metabolizma dovodi do iskustva mira i uravnoteženosti. 

NAPOMENA: Postoje određena stanja i bolesti koja zahtevaju da se ove tehnike prilagode i modifikuju, te obavezno obavestite svog joga učitelja ukoliko imate ili ste imali: čir na želudcu ili dvanaestopalčnom crevu, visok krvni pritisak, anginu pektoris, moždani udar, glaukom, hiruršku intervenciju, epilepsiju, diskus herniju ili išijas.  Prijavite se da primate: