Bihar Joga Klub Beograd

Raspored časova

Od 2. septembra 2017. u Bihar joga klubu časovi će se održavati po sledećem rasporedu (kliknite na link ispod): 

BJK Sajt Raspored časova 2017-18.pdf (140.7KB)

Naši časovi razvrstani su u različite kategorije, sa ciljem da možete da pronađete vrstu časa koja odgovara vašim potrebama. Takođe, možete nastaviti svoje joga putovanje pohađajući postupno sve naprednije programe ovih časova.

Nekoliko napomena: 

Svami Satjananda opisao je jogu kao viši oblik zdravog razuma, kao čistu i preciznu nauku kojom postepeno ovladavamo unutar nas samih. Krajnji rezultat, biti u harmoniji sa samim sobom je joga.  Svi polažemo pravo na to stanje, i možemo da ga iskusimo. Svakim korakom koji napravimo u ovom pravcu bliži smo fizičkom zdravlju, mentalnom blagostanju, emocionalnoj ravnoteži i psihičkom buđenju naših potencijala. Na vama je da sami sebi odredite cilj. Svaki povod da radite jogu je dobar.  

Nauka joge je izuzetno kompleksna i blagotvorno utiče na sve dimenzije naše ličnosti. A opet se ovim putem ide lako, korak po korak, učeći i primenjujući prvo jednostavne tehnike pa potom one složenije. Mi jogu ovako shvatamo, bez nepotrebnih mistifikacija ali istovremeno nastojimo da je podučavamo u njenom autentičnom obimu i raskoši. Ne svodimo je na puko fizičko vežbanje već svaki čas planiramo kao celovitu „joga kapsulu“ primerenog sadržaja. Zbog toga većinu naših časova držimo u obliku kurseva sa jasno određenim programom i očekivanim ishodom. Cilj nam je da kroz rad i lično iskustvo dobro ovladate joga tehnikama koje su primerene vama i vašim potrebama, i da možete efikasno da ih primenjujete u životu. Ukoliko krenete ovim putem bićete svedok bogatstva i blagotvornosti joga nauke, i kako vam ona pomaže da obogatite život. 

Kurs klasične joge za početnike (ponedeljkom i sredom od 20 sati) najbolji je način da počnete da radite jogu. Ovaj kurs počinje od nulte tačke i postupno vam omogući da ovladate osnovnim i najvažnijim joga tehnikama koje imaju dubok i praktičan uticaj na kvalitet života, i predstavljaju takođe temelj za rad naprednijih joga praksi. Na ovim časovima postići ćete bolju pokretljivost svih zglobova, ojačati trup i leđa, i postupno razviti snagu i ukloniti energetske blokade iz tela. Naučićete najvažnije tehnike pravilnog disanja i njihovu praktičnu primenu u životnim situacijama, i postaviti temelj za rad klasičnih pranajama – tehnika joga disanja koje šire energetsko (vitalno) polje sa brojnim pozitivnim dejstvima na telo i um. Takođe ćete se upoznati sa osnovnim tehnikama opuštanja i stvoriti solidnu bazu za vežbe meditacije. 

Kurs Satjananda joge 2. nivo (ponedeljkom i sredom od 18 sati) namenjen je onima koji završe Kurs klasične joge za početnike, ili su već radili jogu na sistematičan način. Pohađajući ovaj kurs produbićete svoje iskustvo i razumevanje joge i njene primene u životu zarad unapređenja psihofizičkog zdravlja, smanjenja nivoa stresa, i početi da upoznajete svoj um i načine kako ga možete usmeriti u pozitivnom pravcu. Program obuhvata joga tehnike srednjeg nivoa asana, sistematično razvijanje klasičnih pranajama tehnika, produbljenu joga relaksaciju sa pratjaharom – joga nidru (upoznavanje sopstvenog uma) i učenje bazičnih praksi meditacije (koncentracije). 

Krija joga 1. nivo (četvrtkom u 18 sati) je kurs svojstven Satjananda joga sistemu koji je prepoznat kao učenje koje sadrži autohton trening u Krija jogi, a koja je deo kundalini joge. Ovaj kurs namenjen je aspirantima koji tragaju za načinima kako da otkriju i izraze svoje kreativne potencijale i postepeno saznaju sve  više o sebi. Potrebno je određeno prethodno iskustvo u radu joge. Kompletan trening u Krija jogi sprovodi se u obliku kurseva Krija joga 1., 2., 3., i 4. nivoa. Trening počinje ovladavanjem pripremnim tehnikama (rad sa čakrama, na nivou čakra sadana kursa) u prvom nivou, nastavlja se učenjem krija kao joga tehnika svrstanih u tri osnovne grupe u naredna tri nivoa ovog programa. Satjananda krija joga je jedinstven, efikasan i bezbedan put pozitivne transformacije koji daje mogućnost da se život živi sa radošću, punim plućima, i da se ispolji raskoš skrivenih talenata i mogućnosti koje svi nosimo u sebi. Duhovno razviće je spontani izraz ovog procesa. 

Časovi Srednje grupe (utorkom i četvrtkom u 20 sati) koncipirani su sa posebnom pažnjom i namenjeni su onima koji se jogom bave određeno vreme, koji su možda imali pauze u svom radu, i čiji je osnovni cilj da unaprede svoje psihofizičko zdravlje i mentalni mir. Mnogima su ovi časovi najbolji izbor. 

Časovi Hata joge (utorkom i petkom od 12 i 18 sati) imaju za cilj unapređenje zdravlja, povećanje fleksibilnosti i izdržljivosti, bolje upoznavanje sopstvenog tela, i ovladavanje metodima joga disanja (pranajame) i osnovnih praksi relaksacije. 

Časovi otvorenog tipa (subotom u 11 sati) jesu upravo to – časovi otvorenih vrata, na koje su početkom vikenda svi dobrodošli, bez obzira na iskustvo u jogi. Ideja je da se omogući da vikend počnete uradivši nešto pozitivno za sebe, a malo šta se u tom pogledu može uporediti sa časom joge koji ima za cilj psihofizičku obnovu tela i uma. Program ovih časova je prilagođen na odgovarajući način. Ovaj termin takođe koriste i oni članovi kluba koji žele da imaju i treći čas u nedelji. 

Dobrodošli u kuću klasične joge. Prijavite se da primate: